Yacon
 

Smallanthus sonchifolius

Synoniemen

Polymnia sonchifolia / Poeppig / Endlicher


De Yacon(Smallanthus sonchifolius, Syn.: Polymnia edulis, P. sonchifolia) is een vaste plant die traditioneel geteeld in de Noord-en Midden Andes van Ecuador naar Argentinië voor zijn scherpe, zoete knollen.De textuur en smaak zijn zeer vergelijkbaar met jicama vooral verschillen in dat yacon heeft een aantal licht zoete harsachtige en bloemen (vergelijkbaar met violet ) ondertoon aan zijn smaak. Dit aroma is waarschijnlijk te wijten aan een zoete stof genaamd inuline , zoals een replica van de zoete smaak in de wortels van elecampane , die ook bevat deze stof.

Een andere naam voor de Yacon is Peruaanse grond appel . De knol is samengesteld hoofdzakelijk uit water en fructo-oligosacchariden .


Gewoonlijk " jicama "in Ecuador, is Yacon soms verward met dit niets plant. Yacon is eigenlijk een nauwe verwant van de zonnebloem en aardpeer . De planten produceert een vaste plant wortelstok waarop de eetbare sappige opslag wortels zijn aangesloten, de belangrijkste economische product van de plant. De wortelstok ontwikkelt zich net onder het bodemoppervlak en produceert continu de antenne scheuten.Droge en/of koude seizoenen ervoor zorgen dat de antenne schiet om terug te sterven, maar de plant opnieuw spruiten uit de wortelstok in gunstige omstandigheden van temperatuur en vocht.

De eetbare knollen opslag zijn groot en wegen doorgaans een paar honderd gram tot een kilo.

Deze eetbare knollen bevatten fructo-oligosacchariden , een onverteerbare polysaccharide opgebouwd uit fructose. Fructooligosacchariden zoete smaak, maar voorbij de menselijke gemetaboliseerd spijsverteringskanaal en dus hebben een zeer lage calorische waarde. Bovendien, fructo-oligosacchariden hebben prebiotisch effect, wat betekent dat ze worden gebruikt door "vriendelijke" bacteriën die dikke darm gezondheid en de spijsvertering te bevorderen.


Yacon planten kunnen groeien tot meer dan 2 meter hoog en produceren kleine, gele onopvallende bloemen aan het einde van het groeiseizoen. In tegenstelling tot veel andere wortelgroenten gedomesticeerd door de inheemse volken van de Andes ( ulluco , OCA ) en Mashua , is Yacon niet fotoperiode gevoelig, en kan een commerciële opbrengst ook in de subtropen te produceren.


Yacon opslag wortels worden van oudsher gebruikt door landbouwers halverwege de verhogingen in de oostelijke hellingen van de Andes die afdalen in de richting van de Amazone. Yacon is af en toe meegegroeid perceelsranden, waar de sappige wortels vormen een welkome bron van verfrissing tijdens het veldwerk. Tot zo laat als de vroege 2000s, yacon nauwelijks bekend was buiten de beperkte natuurlijke verspreidingsgebied, en was niet beschikbaar stedelijke markten, maar berichten in de pers van het gebruik ervan in Japan voor zijn vermeende anti-hyperglycemische eigenschappen maakte het gewas meer bekendheid in Lima en andere Peruaanse steden. Bedrijven hebben ook ontwikkelde nieuwe producten zoals Yacon siroop en Yacon thee . Beide producten zijn populair bij diabetici en lijners.

 

Yacon cultuur

Yacon kan eenvoudig worden gekweekt in huis tuinen in klimaten met slechts lichte vorst. Het groeit goed in het zuiden van Australië , Tasmanië en Nieuw-Zeeland , waar het klimaat is mild en het groeiseizoen lang. De plant werd geïntroduceerd in Japan in de jaren 1980, en van daaruit verspreid naar andere Aziatische landen, met name Zuid-Korea, China, de Filippijnen , en is nu overal verkrijgbaar in de markten in deze landen. Yacon is onlangs ook geïntroduceerd in boerenmarkten en natuurlijk voedsel winkels in de Verenigde Staten .

Voortplanting wortels met een groeiende punten kunnen worden geplant in een goed bed gegraven in het vroege voorjaar, rond de tijd van de laatste te verwachten vorst. Terwijl de bovengrondse delen zijn beschadigd door de vorst, zijn de wortels niet beschadigd, tenzij ze bevriezen solide. Yacon is een krachtige groeier net zoals aardperen. De planten groeien het beste met de bevruchting.

Na de eerste paar vorst de toppen zullen sterven en de planten zijn klaar voor de oogst. Het is over het algemeen het beste om een aantal in de grond te laten voor het uitdragen van het volgende voorjaar. Als alternatief kan het teeltmateriaal wortels worden bewaard in de koelkast of begraven vorstvrij tot het voorjaar. Terwijl bruikbare-en kleinbedrijf knollen te ontwikkelen vrij vroeg, ze smaken veel zoeter na

enige vorst.


Yacon bladeren

De bladeren van de Yacon bevatten hoeveelheden protocatechuic , chlorogeenzuur , cafeïne en ferulic zuren , die thee geeft gemaakt van de bladeren prebiotische en anti-oxidant eigenschappen. Als gevolg daarvan hebben sommige onderzoekers onderzocht het gebruik van Yacon thee voor de behandeling van diabetes en voor het behandelen van ziekten die worden veroorzaakt door radicalen, bijvoorbeeld aderverkalking .


Religieuze gebruik

In de koloniale tijd Yacon consumptie werd geïdentificeerd met een katholiek religieus feest gehouden op het moment van een vroegere Inca feest. In de Moche tijdperk, kan het zijn voedsel voor een speciale gelegenheid. Beeltenissen van eetbare voedsel kan zijn geplaatst bij Moche begrafenissen voor de voeding van de dood, zoals offers aan heren van de andere wereld, of ter herinnering aan een bepaalde gelegenheid. Moche afgebeeld deze Yacon in hun keramiek.